Sundhedsstyrelsen med nye retningslinjer om antabus

AntabusBrugen af antabus er særligt udbredt i Danmark og det skyldes højst sandsynligt, at den virker som et let alternativ til mange andre behandlinger, der kræver, at man investerer mere tid og flere kræfter på at blive afvænnet fra alkohol, end hvis man benytter medicinske behandlinger. Faktisk bliver halvdelen af alt antabus, der fremstilles i verden, brugt i Danmark, men på trods af at behandlingen er meget udbredt i Danmark, er det kun cirka to procent, der reelt har glæde af den medicinske behandling, når de har brugt den over en længere periode.

Antabus – ikke et mirakelmiddel

Selvom behandlingsmetoden måske virker meget nem og overskuelig, kan den faktisk i mange tilfælde ikke anbefales til behandling af alkoholisme. Grunden er simpel og mange alkoholmisbrugere er sikkert også klar over, at den medicinske behandling ikke tager fat i det, der for alvor kan gør øl og spiritus til et problem. Nemlig de psykiske aspekter og problemer, der opstår og baner vejen for et omfangsrigt alkoholmisbrug. Derudover har Sundhedsstyrelsen udstedt nye retningslinjer i forhold til antabus og brugen heraf.

Video fra DR om nye retningslinjer for antabus:

Læs også:

Her skal der fremover være mere fokus på familieorienteret alkoholbehandling fremfor brugen af antabus. Ændringen er bl.a. opstået på den fakta, at antabus ikke har haft den effekt som man har troet den ville have igennem de seneste 50 år. Omvendt har familiebehandling vist sig at have en særlig god effekt foruden en række andre alkoholbehandlinger. Retningslinjerne peger derfor også i retningen af, at familier i højere grad skal inddrages i behandlingsforløbet. Dette vil samtidig beskytte familierne bedre, der er særligt udsatte når et familiemedlem ender i misbrug.

Med de nye retningslinjer på området, vil der dog blive være brug for en større indsats fra de bærende institutioner rundt om i landet. Dette kan f.eks. være i forhold til udskrivning af medicin og hos kommunerne.

Om de nye retningslinjer vil vise sig at få en positiv effekt på alkoholmisbrug i Danmark, er noget vi vil blive klogere på igennem de næste år. Der er dog ingen tvivl om at antabus aldrig har været et middel imod alkoholbehandling men derimod et supplement, der desværre bare har været brugt i alt for stort omfang, uden at have den ønskede effekt.

Husk at dele...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter