Flere får skrumpelever fra alkoholmisbrug

Alkoholmisbrug skyld i skrumpelever hos mange.Selvom det måske kan føles sådan, er alkoholiske drikke langt fra bare sjov og ballade. Det kan få store konsekvenser for kroppen, hvis man drikker for meget eller kontinuerligt har et dårligt forhold til spiritus eller øl. Det er nemlig ikke kun den berusende tilstand, man opnår, når man drikker. Der medfølger også en lang række fysiske og psykiske påvirkninger, der kan udvikle sig til et problematisk alkoholmisbrug.

Hvert år får op mod 1.500 danskere konstateret skrumpelever grundet alkoholproblemer. Og det er tal som flere eksperter forventer vil vokse kraftigt igennem de kommende år. Problemet opstår ifølge undersøgelser hos helt almindelige mennesker, der nyder godt af en flaske rødvin en fredag aften, og som ikke er opmærksom på, at deres drikkevaner er så alvorlige, at de er på vej til at udvikle skrumpelever.

Alkoholmisbrug har mange fysiske konsekvenser

Kroppen kan sagtens mærke, hvis man har drukket. Alkohollen absorberes fra tyndtarmen, når man har drukket og herefter bevæger den sig videre til tyndtarmen. En lille del af alkohollen vil blive udskilt gennem urin og sved, mens resten bliver omsat i leveren. Dette belaster leveren en hel del og ender i værste fald med, at leveren skrumper.

Normalt fjerner leveren nemlig den mælkesyre, der dannes under muskelarbejde, men det kan ikke lade sig gøre under alkoholforbrænding. Herfor øger man risikoen for mælkesyreforgiftning, når man drikker meget, og risikoen for leversygdomme vil ligeledes stige.

Har man et alvorligt alkoholmisbrug, kan man ligeledes beskadige bugspytkirtlen, tarmen og leveren, hvilket i sidste ende vil få store konsekvenser for eksempelvis ens appetit.

Høj risiko for skrumpelever kræver fokus på alkoholbehandling

I dag ses det, at hver tredje alkoholiker har skrumpelever og prognosen for at overleve er desuden dårlig. Skrumpelever er nemlig en af hyppigste dødsårsager herhjemme, og der findes ingen midicinsk behandling, der kan reparere en allerede skrumpet lever. Derfor er det bedste ifølge eksperterne, simpelhen at afholde folk fra at drikke, f.eks. igennem alkoholbehandling og individuel rådgivning. Det sværeste er dog, at få individerne til at indse, at de drikker alt for meget.

Psykiske konsekvenser ved længere misbrug

Der er dog også en lang række mentale konsekvenser, når man drikker meget. Her vil man blandt andet kunne få posttraumatisk stress, mens man også ville kunne opleve hallucinationer.

Det er med andre ord vigtigt at komme i alkoholbehandling, hvis man har et alkoholmisbrug. Man kan i dag sagtens få hjælp, og der er tilbud til ethvert behov og ethvert menneske, uanset baggrund, civilstatus og arbejde. Det mest afgørende, hvis man skal slippe for et forhold til alkoholiske drikke, der vil påvirke ens sundhed of helbred, er, at man selv tager initiativ, og at man selv sørger for at have et ønske om, at man vil få styr på sit liv og ikke mindst ens drikkeri.

Husk at dele...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter